Lipiec '09
+5
miclis
ninok
StróżNocny
Peppa's Daddy
eduardo
9 posters
Strona 2 z 2
Strona 2 z 2 • 1, 2
Re: Lipiec '09
Wiem, wiem, że potrzebny, tylko nie miałem okazji kupić, tak to jest jak mieszka się na zadupiu ale, możliwe, że jutro będę miał, bom przed samym treningiem może kupie
StróżNocny- Liczba postów : 69
Peppa's Daddy napisał:W środę 22.07.2009 trening się odbędzie.
Proszę zabrać bokto.
Peppa's Daddy napisał:
hmm twoje bokto chyba było w tej samej cenie....
Bokuto, albo bokken, naprawde juz wstyd nie wiedziec jak to sie pisze
eduardo- Liczba postów : 619
Doniczki nosić a nie sie tu udziela...
a wogole to sprawdziłem i albo ludzie robia taki sam błąd jak ja albo moze jednak dobrze napisałem bo na przykład tu
http://muso.mud.pl/slownik.htm
jest napisane bokto
a wogole to sprawdziłem i albo ludzie robia taki sam błąd jak ja albo moze jednak dobrze napisałem bo na przykład tu
http://muso.mud.pl/slownik.htm
jest napisane bokto
Peppa's Daddy- Liczba postów : 614
Uczyłam sie japońskiego bardzo krótko ale co zdązyłam zauważyc, iż wszystkie wyrazy ( a przynajmniej ich duża większość) składają się z sylab: spółgłoska+samogłoska. Wszystko po to aby można było to ładnie zapisać krzaczkami. Wyjątkiem jest litera N która ma swój własny znaczek. Więc PODEJRZEWAM iż bo-ku-to da się zapisać, jednak Bo-K-to ni cholery.
Ale to tylko moja skromna opinia i mogę się mylić. Niech wypowie się Nina.
Ale to tylko moja skromna opinia i mogę się mylić. Niech wypowie się Nina.
Azyjka- Liczba postów : 503
Co za problem, po prostu bokken i tyle
Peppa's Daddy napisał:i ty brutusie....
Hihi ^^ A gdziezbym śmiała
No niech sie specjalista wypowie: Nina.
Azyjka napisał:Peppa's Daddy napisał:i ty brutusie....
Hihi ^^ A gdziezbym śmiała
No niech sie specjalista wypowie: Nina.
Ninox niepotrzebny, Azja ma racje, nie ma dwoch spolglosek w jap. kolo siebie (z wyj. n), nieporozumienie stad ze w mowie samogloski sa czesto nieme, i wtedy taki sensei Kustosz mowi "bokto" a Lukasz bez sprawdzania przerzuca to na pismo, taki troche gluchy telefon
eduardo- Liczba postów : 619
nie no nie ma sprawy tylko dlaczego to sie powtarza w jakis słownikach ktore znalazłem po sieci. Ndal mnie nie przekonujecie.
Peppa's Daddy napisał:nie no nie ma sprawy tylko dlaczego to sie powtarza w jakis słownikach ktore znalazłem po sieci. Ndal mnie nie przekonujecie.
Um.. w jakich słownikach?? Zaciekawiłam się tym tematem, bo to by znaczyło że pan Watanabe mnie okłamał, tak samo jak książka do japońskiego, więc rózwnież zaczęłam szukać. Na www.eudict.com. pytaja sie czy chodzi Ci o :ba-ko-do ba-sude- ba-sudi ba-suto baiohaza-do, etc. a z tego co widziałam jedyna strona z "bokto" to eBay... niezbyt dobre źródło informacji. Zapodaj te strony ze słownikami, bo nie moge ich znaleść.
Pisze się bokuto a nawet bokutou jakby się ktoś czepiał długich głosek.
I koniec kłótni.
I koniec kłótni.
Ostatnio zmieniony przez ninok dnia Pon Lip 27, 2009 7:42 am, w całości zmieniany 1 raz
Nie wiem czy wszyscy zarejestrowali ale treningi w sobotę nadal się odbywają i to na Batorego a także w środę na hali UMK, także wszystkich chętnych zapraszam.
proszę się przygotować do nauki pierwszego kata
https://www.youtube.com/watch?v=XWzdIpayeFk
proszę obejrzeć pierwszą formę z filmiku powyżej.
w Srodę tj 5.08.2009 będziemy się uczyć.
https://www.youtube.com/watch?v=XWzdIpayeFk
proszę obejrzeć pierwszą formę z filmiku powyżej.
w Srodę tj 5.08.2009 będziemy się uczyć.
dzięki,
skoro będziemy ćwiczyć kata, to brać bogu?
skoro będziemy ćwiczyć kata, to brać bogu?
miclis- Liczba postów : 280
O kata nice ^^ sork, że mnie ostatnio nie było, ale remont miałem, a i chyba przeciążyłem kręgosłup przez to beznadziejne przenoszenie :/ ale raczej dziś będę
Jeah, powoli pierwsze kata mi wychodzi ;p i łańcuszek zostawiłem :/
Właśnie dlatego ja swojego nie zdejmuję Bo wiem że sklerotykiem jestem. Jak już to się mniej wyda na jubilera (naprawa) niż jakby stracić medalik kata jest fajne ale wiem że kaleczę solidnie :/
Caedis- Liczba postów : 69
A medalików nie powinno się nosić. Proszę zostawiać w domu.
Kata sie nie przejmujcie, jest tam sporo drobiazgów do dociągnięcia ale macie na to lata treningu . Ogolne pojęcie macie i będziemy to jeszcze trenować. Dajcie czas żeby sie ułożyło i najwyżej na sucho w domku sobie jeszcze poróbcie jedna i druga stronę.
Kata sie nie przejmujcie, jest tam sporo drobiazgów do dociągnięcia ale macie na to lata treningu . Ogolne pojęcie macie i będziemy to jeszcze trenować. Dajcie czas żeby sie ułożyło i najwyżej na sucho w domku sobie jeszcze poróbcie jedna i druga stronę.
Strona 2 z 2 • 1, 2
Strona 2 z 2
Pozwolenia na tym forum: